Юридичний Навчально Науковий Інститут Права Сумський Державний Університет

Що вивчають студенти-історики?

Всі дисципліни, які вивчають студенти спеціальності «Середня освіта. Історія» так чи інакше пов’язані з історією. Серед них як більш теоретичні давня та середньовічна історія, історія античності, історія України новітньої доби та історія європейської дипломатії, так і більш прикладні археологія, пам’яткознавство та музейна справа і етнографія. Також значна увага приділяється психології, педагогіці та методиці викладання в школах та закладах вищої освіти.

Де можна працювати?

Історик може працювати у закладах середньої і вищої освіти як викладач, в архівах – як архівіст, в музеях – як фахівець з пам’яток і музейної справи, в органах державної влади та місцевого самоврядування – як консультант, як археолог чи етнограф. Крім того, історики можуть працювати в дослідних установах або популяризувати історичні знання серед населення.

Які перспективи у спеціальності?

Історичні знання важливі як для формування громадянської позиції та свідомості населення, так і для ухвалення виважених управлінських рішень. Тому у майбутньому потреба в істориках як консультантах для політиків та лідерах суспільної думки тільки зростатиме.

В умовах воєнного конфлікту та повоєнного відновлення юристам-міжнародникам належить провідна роль у документуванні воєнних злочинів, притягнення колаборантів до відповідальності, реалізації перехідного правосуддя.